3 december 2021

Alles wat je moet weten over gordijnen

Gordijnen worden gebruikt voor privacy, het bepalen van de lichtinval en ze hebben ook nog eens een isolerende werking en dus een positief effect op de akoestiek in je huis. Gordijnen kunnen een grote toon aangeven in de sfeer van je interieur. Het resultaat van een goede samenhang valt of staat met de keuze van materialen en de manier waarop deze gecombineerd worden. Zo kun je ervoor kiezen om vitrage gordijnen met overgordijnen verduisterend te nemen. Of om enkel en alleen een verduisterend gordijn te nemen. 

 

Welke gordijnen passen bij je stijl?

Er zijn talloze opties als het gaat om gordijnen, zo kun je kiezen voor lichtdoorlatende of transparante gordijnen, semi-transparant tot verduisterend. Je kunt er ook voor kiezen om dit te combineren. De transparante gordijnen zijn voornamelijk bedoeld om te zorgen voor een subtiele lichtinval en dat kleine beetje extra privacy die erbij komt kijken. De semi-transparante versie zorgt voor net wat minder lichtinval en geeft een wat donkerdere gezellige sfeer, hierdoor biedt het net wat meer kleurnuance dan de vitrage / transparante gordijnen. Semi-transparante gordijnen worden ook wel inbetweens genoemd omdat ze tussen de vitrage gordijnen en de verduisterende gordijnen in zitten. Verduisterende gordijnen zijn ongelofelijk handig voor in de slaapkamer, maar ook daarbuiten zijn deze gordijnen erg geschikt. Verduisterende gordijnen kunnen namelijk de overmatige zonlicht wat erg hinderlijk kan zijn in de ruimte blokkeren. 

 

Wat voor plooi is de beste keuze voor de gordijnen?

Een mooi geplooid gordijn ziet er niet alleen goed uit maar zorgt er ook voor dat het geluid gedempt wordt. Geluid wordt namelijk gedragen door geluidsgolven die tegen de muur weerkaatst worden. Een hol geluid in huis kan voorkomen worden door juist gordijnen met die plooien op te hangen in de ruimtes waar dit het ergste is. Een geplooid gordijn breekt namelijk de geluidsgolven en zo wordt het geluid gedempt waardoor er geen hol geluid of echo ontstaat. Zo is het dus dat hoe meer plooien er in een gordijn zitten, des te meer het geluid gedempt wordt. Zo kun je kiezen voor een enkele plooi, dit is de minimale plooivorming en kan gebruikt worden voor elk type gordijnstof. Een dubbele plooi wat ppl wel bekend staat als vlinderplooi kan overigens ook gebruikt worden voor elke gordijnstof. Zo hang het gordijn net wat voller. Als laatste is er nog een wave plooi, zo krijg je zelfs de stugste gordijnen nog mooi geconfectioneerd. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *