3 december 2021

Je moet emelten bestrijden

Heb je een strak gazon? Dan kun je geplaagd worden door emelten. Wat zijn emelten? Larven van de langpootmug. Eind augustus en begin september legt de langpootmug zijn eitjes in het gras. Na een tijdje komen jonge, grijze, dikke larven naar boven. Die larven voeden zich met gras of met ander mals groen. Emelten vreten aan de wortels. In de grasmat ontstaan dan gele plekken. Op sommige plaatsen sterft het gazon af. Ook sportvelden en moestuinen kunnen door de emelt worden geteisterd,  Wil je dat voorkomen? Dan moet je de emelten bestrijden Hoe moet je de emelten bestrijden? Aangeraden wordt om de emelten te bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Aaltjes tegen emelten

Heb je veel last van emelten? Kies dan voor aaltjes tegen emelten. Je kiest dan voor een natuurlijke bestrijdingsmethode. De aaltjes kun je aanschaffen bij een online webshop of in een tuincentrum. Wat doen deze aaltjes tegen emelten? de aaltjes dringen in het lichaam van de emelt binnen. De emelt wordt door de aaltjes van binnenuit opgegeten. Hebben ze een emelt opgegeten? Dan gaan ze op zoek naar een andere emelt. Heb je gekozen voor aaltjes tegen emelten? Dan hebben de aaltjes waarschijnlijk enkele weken nodig om alle emelten op te eten. Er zijn overigens twee soorten langpootmuggen. De langpootmug Tipula Paludosa legt zijn eitjes vanaf half augustus in de grond. De jonge larven van deze langpootmug larven kun je vanaf begin september tot half oktober bestrijden met aaltjes. De langpootmug Tipula Oleracea heeft twee generaties per jaar. De larven van de eerste generatie kunnen vanaf half mei tot eind juni bestreden worden met aaltjes, terwijl de larven van de tweede generatie tussen september en half oktober met aaltjes bestreden kunnen worden.

Het toepassen van aaltjes tegen emelten

Kies je voor aaltjes tegen emelten? Maai het gras dan eerst goed kort. Heeft het gras een dikke vilt laag? Dan moet je het gras eerst verticuteren. Het gras moet je op voorhand bevochtigen. Los de aaltjes op in water. Vervolgens moet je naargelang de te behandelen oppervlakte verdunnen. Gebruik het aaltjesconcentraat direct op, want in oplossing blijft het maximaal 2 uur goed. Met een nematomenspuit  kun je het het mengsel op de aangetaste plekken en ruim daaromheen sproeien of gieten. Heb je veel gele plekken. Aangeraden wordt om dan het hele gazon te behandelen. Heb je de aaltjes tegen emelten toegepast? Bespuit het gras dan met zuiver water. Zo wordt voorkomen dat de aaltjes verdrogen in de grassprieten. Alle aaltjes komen dan terecht in de grond. Je moet de grond gedurende minimaal 2 weken vochtig houden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *