26 januari 2022

Zijn bestuurders wel blij als je gebruik maakt van een GPS volgsysteem?

Een GPS volgsysteem is een systeem dat wordt geplaatst in voertuigen van transportbedrijven. Dit systeem verzamelt de nodige gegevens tijdens de rit en houdt daarnaast ook data bij. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid die wordt gereden door de chauffeur in kwestie, het rijgedrag en het brandstofverbruik. Dit levert voor een bedrijf veel voordelen op, maar de chauffeurs zouden zich ook zomaar gecontroleerd kunnen voelen. Klopt dit, of zien chauffeurs juist ook de voordelen van een dergelijk systeem in? De praktijk leert inderdaad dat chauffeurs geen wantrouwen hebben wanneer ze rijden met een GPS volgsysteem en het zelfs als prettig ervaren. Wat maakt het systeem dan zo fijn? 

Efficiënter werken 

Met een GPS volgsysteem heeft een chauffeur direct inzicht in de actuele verkeerssituaties. Zo kan hij dus snel inspelen op opstoppingen en zorgen dat hij ondanks een file ‘gewoon’ op tijd op de plek van bestemming is. Effectief werken is altijd fijn voor werknemers en een bijkomend voordeel is dat de klant ook blij is met de snelle levering, ondanks drukte op de weg. Een ander voordeel dat een GPS Systeem kan bieden voor het verhogen van de efficiëntie, is dat de planning direct kan zien welke chauffeur het dichtst in de buurt is van een plotselinge opdracht. Zo voorkom je dat een chauffeur kilometers om moet rijden. 

Hogere waardering

Met een GPS volgsysteem heb je altijd zwart op wit waar je chauffeurs geweest zijn en hoelang zij over bepaalde opdrachten hebben gedaan. Hier kan dus nooit discussie over ontstaan. Deze zekerheid zorgt ervoor dat medewerkers sterker in hun schoenen staan tijdens het werk en ook meer waardering ontvangen op basis van het geleverde werk. 

Veilig rijden

De veiligheid van de chauffeur wordt ook verhoogd door het gebruik van een GPS volgsyteem. Het bedrijf is namelijk in staat om chauffeurs direct te corrigeren wanneer zij enigszins roekeloos rijgedrag vertonen. Misschien op het moment zelf vervelend, maar als het meer veiligheid tot gevolg heeft, is het voor alle partijen gunstig. Denk bij roekeloos rijgedrag bijvoorbeeld aan te hard optrekken of te snel rijden. Ook kort even bellen is verleden tijd voor chauffeurs, want het systeem maakt het mogelijk om op een veilige en verantwoorde manier te communiceren met de planning. 

Chauffeurs zijn dus meer dan tevreden met het gebruik van een GPS volgsysteem. Je kunt dus gerust spreken van een win-winsituatie, want ook voor het bedrijf zelf biedt het systeem diverse voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de brandstof die wordt bespaard omdat chauffeurs altijd volgens de beste routes rijden. Daarnaast wordt ook de communicatie naar klanten toe flink verbeterd omdat je precies aan kunt geven waar een chauffeur zich bevindt en wanneer hij ter plaatse is.

Hoeveel kost zo’n GPS volgsysteem?

Een GPS volgsysteem is een investering in je bedrijf. Het kost dus inderdaad geld, maar je krijgt er zoals gezegd veel voor terug. Na een een aantal jaar zal je bedrijf dus zelfs geld verdienen met behulp van het systeem. Het is dus zeker de moeite waard om de investering te doen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.